maandag 30 april 2012

Chiang Mai

Hallo allemaal!

Chiang Mai zit er alweer een poosje op, ik ben inmiddels in Cambodja, maar toch nog even een korte update!
Op de dag van aankomst zijn Katy en ik gelijk het bed in geklapt uiteraard. Allebei redelijk gaar. De volgende dag hebben we het rustig aan gedaan en hebben we 's avonds een kookles gehad. We hadden een super sympathieke en fanatieke gastheer, dus het was een geslaagde avond. Ik heb o.a. pad thai gemaakt en sting rolls (als ik het goed zeg). Allebei zeer goed weg te werken en ook nog eens binnen te houden. Heel eerlijk gezegd was dit het lekkerste eten wat ik tot zover had gegeten in Thailand :D









Na de kookles zijn we nog even op stap geweest en kwamen we allerlei gezellige mensen tegen. Een van de vele tradities in Thailand van de (zwerf)jongeren is toeristen verslaan met het 'duimenspel'. Ze verdienen aardig wat bahts op die manier. Vooral omdat ze super vals spelen!






Ik ben aardig lang in Chiang Mai geweest, mogelijk iets te lang. Het is nu namelijk erg droog in het noorden van Thailand wat ervoor zorgt dat grote vlaktes redelijk uitgedroogd waren. Waar normaal vele rijk gekleurde bloemen en stromende watervallen te spotten waren, was nu niets meer dan dor gras en misschien her en der druppend water.

Ik besloot dat het tijd was voor een jungle tour en boekte een 3-daagse. We begonnen op een kansloze butterfly farm: super niet nice. Erg boring. Gelukkig duurde dat avontuur maar 20 minuten en konden we weer door. Er volgde die dag een heeeele lange wandeling van 4 uur door de jungle. Oke, op zich is 4 uur wandelen prima te doen, maar niet als je door de jungle klauterd. Ik ben ontelbaar vaak op mijn bek gegaan door rollende stenen en had het vrij vlot gezien. Gepaard met veel gescheld (in mezelf uiteraard) heb ik de 4 uur voltooid samen met 2 stelletjes en een wazige gids en kwamen er aan in een heeeel klein mini gehuchtje. Hier zouden we eten en de nacht doorbrengen. We konden ons wassen in het stromende water van de rivier, aangezien er verder geen water was. Gelukkig was er wel bier ;-)

In het mini-dorpje stikte het van de dieren. Overal puppies, kip-achigen, half dooie katten en ga nog maar even zo door. Het was een ware dierentuin. Die dieren stonden (uiteraard) geen moment stil en joegen constant op elkaar. Het was meer stoeien, maar soms voelde ik toch de neiging om bijvoorbeeld tussen een puppie en een half dooie kleine kat in te springen. Op die momenten had ik spijt dat ik geen rabies spuit heb genomen, maar oke. I'll take my chances!!

Ik moest overigens erg lachen toen 1 van de aanwezige Thaise heren de bananen opmerkte die een spaans stel had meegenomen. Het waren redelijk grote bananen; voor Nederlanders overigens niet heel erg opmerkelijke. Hij schreeuwde over het terrein: "oh my big Buddha, those are big bananas!!". Het hele 'dorp' liep uit om de bananen te zien en te eten. Bijna geen 1 van de bewoners kon z'n banaan helemaal op haha!

In het dorp was ook een klein meisje aanwezig van een jaar op 4. Ze had aardig goed Engels leren spreken van alle jungle-trekkers die door de jaren heen aan haar voorbij waren gekomen.
In de ochtend (toen we weer verder zouden trekken) was ik de eerste die wakker was. Ze nodigde me uit bij haar thuis, haar moeder was aan het breien of wat dan ook. Ze deelde haar eten met me en begon mijn hoofd wit te maken met een soort van poeder. Het begon na een poosje lekker te bijten in mijn huid. We besloten dat we maar als de sodemieter mijn hoofd moesten gaan wassen in de rivier, anders kwam het niet goed ;-)
Ze pakte snel haar 'wasbakje' met een zeepje en een borsteltje erin en liet me aan de waterkant zien hoe ik mezelf zo goed mogelijk kon wassen.
Ze gaf haar zeepje aan mij als een kado en wou het niet terug. In ruil gaf ik haar mijn tandpasta, aangezien haar kiezen aan het afbreken waren. Ze vond mijn tandpasta maar spicy! Ze bleef maar roepen: " SPICY! SPICY! BUT SPICY GOOD, SPICY GOOD!" Ze heeft haar tanden wel 3 keer achter elkaar gepoetst.
Super grappig!

















Diezelfde dag zijn we allerlei activiteiten gaan doen, maar we waren het er als groep over eens dat het allemaal maar matig was! Het was allemaal net niets zeg maar. De olifanten farm voelde niet goed omdat de olifanten verkeert behandeld werden, het roetsjen was niets omdat het maar 1 lijn van 15 meter was op 6 meter hoogte, het 'wild'waterraften was rustigwaterraften en de waterval was dus ook maar matig. Maar goed, al bij al hebben we overal wel smakelijk om gelachen. Ik besloot overigens van de 3 daagse jungle tocht een 2 daagse jungle tocht te maken aangezien ik de enige was die bij de longnecks zou gaan logeren samen met de gids. Daar heb ik toch maar voor bedankt.
Ik ben overigens, niet te vergeten, met mijn been dwars door een hoge houten hangbrug heen gezakt. Indiana Jones op zn slechtst zeg maar...de mensen achter me waren zich dood geschrokken. Ik kon alleen maar lachen (van schaamte vooral denk ik). Ik ging er echt HARD doorheen! Mijn hele been was gewoon verdwenen in dat gat...beng!

Stom toevallig kwam ik diezelfde dag overigens de Canadezen ook weer tegen bij de waterval. Ze hadden inmiddels een vliegtuig naar Chiang Mai genomen bleek wel. Ik ben ze allemaal om de nek gevlogen van blijdschap. 's Avonds gingen ze op stap en ze gingen er 100% vanuit dat ze me wel zouden tegenkomen. Ik niet. Chiang Mai is best groot. Ze hadden maar weinig tijd aangezien hun excursie busje weer vertrok, dus lang hebben we niet gepraat. Ik ben ze die avond niet tegen gekomen, maar later gelukkig wel weer. Het grootste deel van de groep vertrekt in de komende weken, maar mogelijk komen een paar me nog opzoeken in Phnom Penh, maar dat zien we dan wel weer!







Tijdens mijn verblijf in Chiang Mai ben ik ook de jungle flight gaan doen. Dat is roetsjen op best wel grote hoogtes. Al die medewerkers waren net aapjes! Ik heb aardig hard gelachen die dag omdat aardig wat mensen niet om wisten te gaan met hun rem. Dit zorgde ervoor dat je veeeeeel te hard op de volgende boom af kwam. Daar staat dan weer een medewerker om je op te vangen, voor sommigen dus zowel letterlijk als figuurlijk. Je hoorde door het hele bos heen van alle kanten gegil en af en toe een harde kreun: weer iemand die de rem niet goed gebruikte. En maar roepen die thaise mensen: BRAKE! BRAAAAAAKE!!!!!! hahahaha, aardig vermakelijk.
De jongen van de foto hieronder was de hele tijd enorm bang; hij had hoogtevrees. Super grappig.











Verder ben ik een dagje naar een olifantentehuis geweest. De mensen waren hier erg lief voor de olifanten en lieten ze vooral veel met rust. Ik ben in totaal maar dik een uur met ze bezig geweest, de rest van de dag hebben ze vrij. Dus dan vind ik het wel oke. Ik heb eerst geleerd hoe ik ze moet commanderen. Het begint met: hoe klim je op een olifant en wat zeg je. Als je SONG zegt, doet de olifant zijn rechter voorpoot omhoog, zoal je hieronder op de foto kan zien. Je zet je rechter been erop, houdt je vast aan zijn oor en grijpt 'm bij zn vel en roept net zo lang SONG SONG SONG totdat hij zijn poot zo hoog heeft opgeheven dat je op zn nek kan klimmen. En zo zijn er nog wel meer woordjes die je leert zodat je hem kan besturen. Dat zal ik jullie verder besparen ;-)


Verder heb ik een jungle tochtje gemaakt met mijn olifant; het is ongelooflijk watvoor een stijle en smalle paadjes deze olifanten kunnen beklimmen. Ik had geen idee! Best wel slikken af en toe! De olifant van een Canadees meisje voor me was nogal eigenwijs en stond af en toe zelfs op zn achterpoten om bij eten in bomen /struiken te kunnen. Zag er best spectaculair uit kan ik je vertellen!
Halverwege zijn we met de olifanten te water gegaan: een verademing voor de dieren. Zodra mijn olifant een poot in het water had gezet, hing ze haar slurf in het water en spoot zichzelf en mij erbij helemaal nat (een mengeling van water en modder, erg verfrissend).






Op de laatste dag dat ik in Chiang Mai was ben ik naar de Tiger Kingdom geweest, 1 van de hoogtepunten van deze reis moet ik zeggen. Waarom? Omdat het zo onwerkelijk was. Vanaf die dag ben ik officieel fan van tijgers! Wat zijn die beesten eervol, ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Super mooi, super groot, super vet!! Er waren in totaal zo'n 35 tijgers aanwezig in het park. Ik heb ze allemaal gezien. Van een paar weken tot een paar jaar. De kleinsten zijn echt suuuuper schattig. De grootsten zijn MASSIVE. WOW! Ik heb gekozen om bij de medium in de kooi te gaan (zie foto's hieronder) omdat ze niet al te duur waren om mee op de foto te gaan. Best raar: dat moment dat het hek voor je open gaat en de man van het park zegt "are you ready?" Vervolgens gaat het hek weer achter je dicht. Daar sta je dan ineens tussen 5 tijgers, alsof het doodnormaal is. RAAARR.....! Ze liepen gewoon rond...moet er maar niet te diep over nadenken...!



 Verder ben ik diezelfde dag nog even snel op bezoek geweest bij de longnecks. Daar kan ik verder weinig over zeggen. Die lui zijn zo saai als wat. Maar ze maken wel hele mooie sjaaltjes, dus ik heb d'r 1 gekocht. Verder was er een oud vrouwtje aanwezig die iets te veel opium heeft gerookt in haar leven, man, zij stonk! Met haar ben ik ook nog maar even op de foto geweest. Zij was echt hilarisch!






Inmiddels ben ik dus in Cambodja aangekomen, Phnom Penh om precies te zijn. Ik kijk met veel plezier terug op Thailand. Maar man, wat is de tijd snel gegaan! Ik heb het gevoel dat ik nog maar een weekje weg ben...

Vandaag ben ik op bezoek geweest bij het weeshuis waarvoor ik zal gaan werken en heb ik mijn toekomstige tijdelijke huisje gezien. Beide dik in orde. Maar eerst nog 2 weken reizen, jeej! Ben erg benieuwd naar Cambodja!

Ik taai morgen af richting het noorden. Dus nu maar even het een en ander uitzoeken over bussen, hostels, excursies en ga zo maar even door.

Nou, tot de volgende blog maar weer! En bedankt voor het lezen!! :-)
kus uit Cambodja

3 opmerkingen:

Anoniem zei

NU PAS je blog gelezen. Gelachen om het tandpasta kindje. Vétte foto's met die olifanten. Die Happy Ending Flight show snap ik nog niet helemaal, maar zag er leuk uit. Je ziet er goed uit, blij om dat te zien Wiersma!! Aaitjes Alette

Marije zei

Haha, moet ik je die happy ending echt gaan uitleggen....? Volgens mij weet je heus wel wat dat betekent whaha!

Marije zei

ps: Thanks! Voel me ook wel goed hier! No worries! :-)